"VB74". Varpebåt i Mjøsa. Bygget 1954 ved Leirvik Sveis på Stord. 20 fot, stål. Opprinnelig motor: Seffle 15 Hk (nå uten motor). 1970 solgt til Mathiesen-Eidsvold Værk for tømmersleping i Hurdalssjøen. Deretter litt broket og ukjent historikk inntil vår egen Ståle Elverhøi for kort tid siden - og helt tilfeldig (men med et skarpt båtblikk) fant fartøyet bak en låve på Øvre Romerike. Ståle er en handlingens mann, kjøpte båt og henger. Og nå overtar Mjøssamlingene "VB74" for en beskjeden sum.

Langsiktig plan: "VB70" (fra 1930) er nå vår arbeidsbåt på Minne. Den trenger avløsning og restaurering. Bunnplatene er dårlige. Båtens originalmotor (Seffle) er restaurert på Nes og klar for å settes inn igjen, varpespillet står på Minne og bør monteres om bord. "VB70" har nå en Penta-motor, denne kan monteres i "VB74" som etter en grei restaurering da vil fungere som en utmerket arbeidsbåt på Minne. Og når "VB70" har fått skiftet plater, fått originalmotor og varpespill blir den både en riktig museumsbåt og en anvendelig arbeids- og blåturbåt. 

"VB74" er derfor en kjærkommen tilvekst i Mjøssamlingenes flåte!

Og ikke minst: Nå har vi kontroll på følgende "VB"-båter: "VB70" (i vår eie), "VB71" - "Pelle" i drift på Øyeren, "VB72" = "M/B START" - i vår eie, "VB73" nå "Julia Maria" på Strandefjorden i Valdres (i opplag), "VB75" - nå "Bolken", i drift på Eidsvoll - eies av medlem i Mjøssamlingene. "VB76" - ukjent status.

VB74 a

"VB74" - det karakteristiske halegattet i baugen vitner om en STORD-båt.

VB74 b

Nye farger vurderes.....

VB74 c

 

VB74 d

God plass om bord - litt rydding må til....

UNDER:  Den originale kjettingstyringa er på plass. 

VB74 e