Edvard Munch ble født på Løten 1863 og døde i Oslo 1944 etter et mangeslungent kunstnerliv. D/S "Lettvindt" ble bygget på Akers Mek 1867 og ble hugget 1960 på Minne etter et mangeslungent liv på Mjøsa. På minst ett tidspunkt har kunstneren og båten krysset hverandres livsløp - kanskje i 1878 eller deromkring. Arve Nordsveen har selvfølgelig engasjert seg i saken og skaffet oss (fra Munchmuseet) digital kopi av både skisse og akvarell - ekte Munch og mjøsbåt! Munch har altså som meget ung observert "Lettvindt" på vestlig kurs ut fra Hamar og festet øyeblikket på skisseblokka og senere laget en akvarell av motivet. To seiljakter er også med, passer tidsmessig godt inn i bildet.

Redaktøren har nylig vært i Åsgårdstrand Sjømannsforening og holdt foredrag om Mjøsas fartøyhistorie - i nydelige Åsgårdstrand ligger jo Munchs sommerresidens - så da rant meg denne kunstneriske linken til Mjøsa meg i hu.....  Og møtet med denne tradisjonsrike sjømannsforeningen var en sann nytelse - fargerike og ekte mennesker som tok i mot meg og Mjøsa med åpne armer og åpne sinn! Fårikål og Gammel Opland, historiefortelling og anekdoter fra New York til Papeete og Hamburg. Et utrolig godt samvær....  

Stor takk til Hans Knudsen (navigatør på "Skibladner") for at han inviterte Mjøssamlingene til Sjømannsforeningen - og i 2015 ser vi fram til at foreningen kommer på besøk til Mjøsa, "Skibladner" og Mjøssamlingene!

Lettvindt munch_s

Lettvindt munch_sss

Lettvindt sss