M/F "Hamar-Kapp-Ferjen" (Glommens Mek, bygg nr 131) ble levert til Hamar og Nes Dampskipsselskap i 1951. Båten representerte noe helt nytt på Mjøsa - ikke minst for passasjerene: stor restaurant over bildekk med flott utsikt og rikholdig meny. I 1954 overtok Ragnar Andresen A/S fartøyet og dette rederiet driftet ferja i 14 år. Båten ble hugget i 1989 og det eksisterer ikke mange gjenstander fra ferja. Mjøssamlingene har fått byggeskiltet i gave, maskintelegrafen finnes på Kapp og vi har noen stoler. Det store stålrattet er i privat eie. 

I dag fikk redaktøren en aldri så liten overraskelse. Jeg ble kontaktet av en meget hyggelig mann på Toten som kunne fortelle følgende: For 20 år siden besøkte han en skraphandler i Gudbrandsdalen. Der fikk han se en blank gjenstand stikke ut av en skrothaug, og det viste seg å være et gedigent forniklet gulvaskebeger - med inskripsjon, emaljemerke og innpregede bokstaver: "M/F Hamar-Kapp-Ferjen" - Andresens rederimerke og "Ragnar Andresen A/S - Hamar"  preget inn. 71 cm høyt, sokkelen er 30 cm i diameter nederst, det har rund bunn med "ballast" slik at det kan krenge, men ikke kapseise! - designet for en skipsdørk... Det skal ha stått 4 slike askebegre i restauranten - ett i hvert hjørne.

Ole Alfstad som jobbet både opå ferja og på Amerikalinjens båter kan fortelle et slike askebegre kalles SMOKADOR.

Askebegeret er som nytt - bortsett fra en bitte liten sprekk og noen bruksspor i selve skåla. Eieren tenker å selge klenodiet, og han har vennligst gitt Mjøssamlingene opsjon noen dager. I tillegg til å være en mjøshistorisk gjenstand har den også en viss samlerverdi, og det har vi forståelse for. 

askebeger s1

Foto: Per Inge Høiberg (vanskelig å fotografere blanke gjenstander...)

askebeger s2