Nyheter

Sjøfartsdirektoratet melder i brev av 26.10.2017 at

M/F MJØSFÆRGEN (ex RANDSFJORDFERJA ex MJØSFÆRGEN III ex MJØSFÆRGEN) 

er blitt tildelt nytt kjenningssignal: LH2404

Navnehistoria: Fartøyet ble som nytt i 1923 døpt MJØSFÆRGEN. Da nåværende MJØSCRUISE ble bygget i 1963 skal vegvesenet ha forlangt at bilferger på riksvegsamband helst ikke burde ha romertall i navnet. Derfor ble denne 1963-ferga døpt MJØSFÆRGEN og 1923-ferga omdøpt til MJØSFÆRGEN III. (MJØSFÆRGEN II fra 1950 fikk dog beholde navnet selv om den gikk i samme rute). Da 1923-ferga ble kjøpt til Randsfjorden i 1967 ble den omdøpt til RANDSFJORDFERJA. Etter at den ble fritidsbåt i 1991 gikk den uoffisielt under navnet RANDSFJORD. Mjøssamlingene overtok båten i 2013 og da fikk vi tilbake det opprinnelige navnet MJØSFÆRGEN. 

2. november 2017 ble en aldri så liten merkedag for et langt, stort og møysommelig arbeid som Mjøssamlingene må ta mye av æren for - nemlig! Den dagen ble det tent lanterner for gjennomseiling under begge bilbruene. I april 2018 kommer det også en slik under den gamle jernbanebrua, og den nye jernbanebrua vil også bli utstyrt med lanterne. Da vil man i mørke, nedbør og tåke (kraftig lys!) trygt kunne seile gjennom fire bruer på en rett kurs!

D/S SKIBLADNER ble mandag 18.september halt opp på Minneslippen for kontroll og vedlikehold. Dokkmaster var Rune Bråten, mens Aksel Aspeli betjente de nye hydrauliske støttene. Arild Langaard kjørte slippvognene, Eidsvoll Dykkerklubb og Forsvaret bisto - mens Gjersing AS overvåket det hele. Ringsaker Industriservice hadde klargjort vognene med nytt treverk. Alt gikk pent og pyntelig for seg - takket være god planlegging og dyktige folk! Og hjulbåten har aldri noen sinne stått så trygt og godt på slippen.....

Foto: Åge Bjørnstad.

a

Over: Rune Bråten

Under: Skibladner på vei inn ....

b

c

d

Over: Aksel Aspeli på brovingen, Arild Langaard i front

e

f

Mjøssamlingene har mottatt en båtmodell i gave fra en dame i Brumunddal! Det er en modell av D/S Skreia slik hun var mellom 1902 (som ny) og 1909 (ombygging). Giveren er i slekt med en som var i besetningen på Skreia, men det er uvisst hvem som har laget den. Det spesielle ved modellen er at den er laget av blikk! Skroget og mange detaljer er veldig bra - mens dekkshusene ikke stemmer helt (båten hadde aldri salong på øvre dekk). Nå står modellen på Kapp, men skal fraktes til Minne og ble en del av modellbåtsamlinga der.

Vi takker ærbødigst for donasjonen!

Skreia modell s

Gjøvikferja fra 1963 MJØSCRUISE (ex MJØSFÆRGEN) ser ut til å bli slept tilbake til Mengshoel - etter at eieren ikke har lykkes de to siste årene med å få i gang restaurantdrift. Så spørs det om Ringsaker vil ha ferja tilbake? Skiltet som har hengt på ferjekaia i noen år er ganske misvisende. Navnte MJØSFERGEN har aldri vært brukt på noen båt. 

Les artikkel i Oppland Arbeiderblad